Adressen er Elias Smiths vei 13. (Gårdsnr. 52, Bruksnr. 8)
Pinsekirken i Bærum har tidligere vært Sandvika bedehus og Sandvika kirke.
I 1890 ga Elise Brodtkorb på Kjørbo midler til et forsamlingslokale i Sandvika. Året etter sto Sandvika bedehus ferdig i sveitserstil. Arkitekt kan ha vært Olaf Boye.
Sveitserstilen har sitt utspring i romantikken og samtidens interesse for det ekte og naturlige. Den kom til Norge gjennom norske arkitekter som hadde studert ved tyske universiteter, og spredte seg raskt til de delene av landet som fikk jernbane med stasjonsbygninger i den nye stilen.
Fru Brodtkorb ville bygge bedehuset fordi hun var redd for at arbeidernes moral var i ferd med å forfalle.
Huset var på den tiden menighetshus for Tanum menighet og ble i tillegg brukt som kirke og forsamlingshus, blant annet til kinoforestillinger. Tanum kirke var Sandvikas sognekirke.
I 1904 skjenket Elise Brodtkorb huset til den lokale befolkning, det vil si Den norske kirke. Vilkåret var at det ikke skulle avholdes politiske møter i lokalet. Møter med dans eller dramatiske forestillinger var heller ikke tillatt.
I 1921 var det stor oppussing av lokalet. Da fikk huset status som kapell, og bygningen ble innviet til kirkelig bruk. Ved denne anledning forærte misjonsforeningen i Bærum en kirkeklokke med innskriften "Land, land, land, hør Herrens ord".
Altertavlen fra 1941 er malt av Mimi Falsen.
I tiden 1954–1969 drev Emil Nitter og en del medarbeidere en ungdomsklubb, 15/20-klubben, i lokalet. Klubben hadde en ukentlig oppslutning på 50-100 ungdommer.
Da Helgerud kirke ble tatt i bruk i 1982, ble Sandvika bedehus/kirke overtatt av pinsekirken i Bærum. Se egen omtale lengre ned på siden.
I 2019 hadde Pinsemenigheten søndagsgudstjenester i Bærum kulturhus.
Egen kirke i Sandvika?
Som vi har sett ovenfor fikk bedehuset i 1921 status som kapell, og bygningen ble innviet til kirkelig bruk i Sandvika. Før andre verdenskrig ble det arbeidet mye med å planlegge bygging av egen kirke i Sandvika, på Kjørbohaugen (Kjørbokollen). Se Detaljkart. Det ble laget mange tegninger av mulige utforminger av en kirke og et kapell. Se nederste bilde. Det ble aldri bygget en egen kirke i Sandvika. I dag hører Sandvika til Tanum kirkesogn.
Man kan lese mer om planleggingen i boken:
Selskabet for Sandvikens Vel : 1896 - 29 juni - 1946. (1946). Sandvika
Mer om Pinsekirken i Bærum
Pinsekirken i Bærum skriver på sin hjemmeside blant annet følgende:
Som en del av pinsevekkelsen i Norge i begynnelsen av forrige århundre, ble pinsemenigheten Betel Stabekk dannet i 1923. I 1927 ble også pinsemenigheten Emmaus Haslum etablert, og disse to menighetene opplevde fremgang og vekst.
Etter mange år med selvstendig virke bestemte menighetene seg for å forene kreftene.
7. april 1973 gikk de sammen og dannet Bærum Pinsemenighet. Lokalene på Haslum ble benyttet til søndagsmøter, mens aktivitetene ble delt mellom lokasjonene.
I 1981 ble Tom Aune kalt til pastor og flyttet fra Bergen med hele sin familie (kona Aud og barna Morten, Tove og May Elin). Menigheten opplevde en rask ønkning i antallet møtebesøkende og hadde behov for større lokaler.
I 1982 overtok menigheten den gamle kirken i Sandvika, etter et makeskifte med Bærum kommune. Kirken fikk raskt kallenavnet «Pinsekirken», men først i 1996 skiftet menigheten offisielt navn fra Bærum Pinsemenighet til Pinsekirken i Bærum.
I 2003 tok Pinsekirken i bruk et eget senter, PK-senteret, rett over veien for kirken, som konferanse- og møtelokale. (Se A/S Elektrokontakt. Elko-bygget). Hovedsalen her rommet opp mot 450 personer og var et moderne konferanse- og møtelokale. Leieavtalen med gårdeier gikk over 10 år. I dag er lokalet jevnet med jorden og gir plass til nye moderne kontor- og forretningsbygg.
I 2019 hadde Pinsemenigheten søndagsgudstjenester i Bærum kulturhus.
Pinsebevegelsen følger en bibeltro, konservativ kristen lære. Troende dåp, der den som blir døpt, selv har bedt om å bli døpt, oppfattes som den store forskjellen mellom pinsevenner og for eksempel lutheranere.
Samlingene i pinsebevegelsen holdes gjerne i «enkle» lokaler med få kirkelige utsmykninger.
Mer om Boliger og arkitektur: Se Rik på historie s. 90 og s.112
Mer om kirker: Se Rik på historie s. 12
Lokalhistoriewiki (Om Pinsekirken i Bærum)
Lokalhistoriewiki (Om Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige)
Sandvika kultursti. Bærum kommune. Kultur- og idrettsforvaltningen
Selskabet for Sandvikens Vel : 1896 - 29 juni - 1946. (1946). Sandvika
Wikipedia (Om Pinsebevegelsen)
Pinsekirken i Bærum, tidligere Sandvika bedehus og Sandvika kirke
Bærum Kristelige Ungdomsforening foran Sandvika menighetshus 1904.
Kilde: Bærum bibliotek